Företagshistoria i köket – och skriver om i tidning.

mars 20, 2016

Full av framtidstankar är jag i mitt hemmakök omgiven av företagshistoria. Nu har jag börjat skriva om den också. Bland annat i den utmärkta tidningen som heter just: Företagshistoria! (www.foretagshistoria.se). Ett inlägg under hösten 2015 blev en krönika som utgick just från mitt kök och den stora tavla med brunt tyg där någon i min familj för länge sen tryckt in bokstäver för en dags eller veckas konditorimeny.

Tavlan har levt ett långt liv, först på en s k ”mjölkbar” i Kungsör, ”Kungsörsbaren”, som mina föräldrar startade på 1940-talet. Tavlan fick sen följa med till Konditori Rasta i Örebro, som vi övertog och drev under merparten av 1950-talet.

När jag ser på tavlan ser jag också bilden av min pappa när han gjorde fina smörgåsar för konditoriets självservering som sen skulle säljas för 70 öre (de tunna). Men jag ser också hur pappa och jag tillsammans trycker in bokstäverna för menyn och hur jag därmed lärde mig läsa tidigt och tidigt kunde bilda egna ord för att kunna berätta, i både tal och skrift.

I decembernumret av Företagshistoria hade jag sen med en artikel som mer lyfte fram Mjölkbaren som fenomen: ”Den effektiva människans måltidsställe” och i första numret av Företagshistoria 2016 (i mars) har jag skrivit om min egna mer omfattande företagshistoria som sträcker sig flera generationer både bakåt och framåt. Återkommer om med mer information om dessa artiklar.

Bakåt och framåt. Precis så. Båda perspektiven är alltid lika viktiga.

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *