Val 2014. Ännu ett val där ingen talar om Soloföretagen

september 4, 2014

Valet 2014 är ännu ett val där ingen talar om Soloföretagen, företagen utan anställda, Sveriges (och världens!) vanligaste företag. Annat än som presumtiva arbetsgivare som kan anställa andra!

Men de flesta av oss Soloföretagare vill inte anställa. Vi drar oss för att bli arbetsgivare och chefer över andra. De flesta av oss har valt att bli Soloföretagare, frilansare eller /slasher/ eller vad vi nu är och vill kalla oss, för att vi vill vara mer fria, förverkliga en dröm, satsa på speciell idé, kunna arbeta hemifrån eller vara platsoberoende. Eller kanske ”bara” för att vi varit ”tvungna” att registrera ett företag för att, tillfälligt eller permanent, få uppdrag för en kund som vill ha det avtalat så.

För oss hundratusentals Soloföretagare i Sverige (miljontals i världen) finns många alternativa vägar att samarbeta och växa. Vi köper tjänster av varandra där det behövs. Vi håller många hjul i gång. Vi skapar arbeten för oss själva och många runt oss. Även om vi inte anställer.

I valtider 2014 påminns jag plötsligt om en av mina gamla debattartiklar om Soloföretag (Ensamföretag, sa vi då): ”Sluta tjata om att vi ska anställa!”, publicerad i Dagens Industri, 4/2-95. Här är slutorden då. Tyvärr lika aktuella idag. Jag skrev:

”Sluta att lägga budgetpropositioner där det inte finns tillstymmelse till att vilja anpassa arbetsmarknadens och näringslivets regler, förordningar, attityder, utbildningsstöd, bidrag, sjukkasseregler, a-kasse-regler, redovisningssystem, företagarutbildningar mm till landets vanligaste företagare.

Vi är faktiskt runt en halv miljon människor/väljare som skapat sysselsättning för – minst – lika många. Och vi tillhör framtiden för den som vill se det.”

Ja, det var då det. Inte trodde jag väl att vi nästan 20 år senare ännu inte nått den framtiden.

Men min dröm kvarstår. Och den politiker som i valspurtens sista dagar börjar benämna och hylla landets vanligaste företagare, Soloföretagaren, får min röst. Vem nappar?

(Artikeln från Dagens Industri finns inskannad i sin helhet, på hemsidan under fliken Böcker/Debattartiklar mm Sluta tjata om att vi ska anställa )

©Eva-Britt Hult
(Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan.)

 

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *