Om att lära av andra. Inte minst av dem som gör nästan samma sak som en själv! Fast ändå inte. Förstås!

september 23, 2013

Nyligen var jag på Driva Eget-dagen i Stockholm där lyckosamma föreläsare/företagare avlöste varandra. Själv var jag mest intresserad att lyssna på Ulla-Lisa Thordén som skrivit en bok med nästan samma titel som en av mina böcker har: Sälj dig själv och ta betalt! (Min heter Konsten att ta betalt, få betalt och betala.)

Ulla-Lisa och jag stötte ihop innan hennes framträdande. Hon sa så klokt och positivt: ”Vad bra att vi är fler som skriver om detta –  hur man ska sälja och ta betalt. Ju fler desto bättre! Ämnet är evigt och tål att upprepas hur mycket som helst – och från olika håll!”.  

Det är inte alla som ser det så. Jag har absolut inte alltid sett det så!  En gång i tiden blev jag mest irriterad om någon skrivit om samma saker som jag själv eller var på väg att göra det: Varför skulle de göra det? Fanns det verkligen något mer (av intresse) att tillägga? Jag hade väl sagt allt? Eller? J

Som tur är blir man klokare med åren. Man kan också lära av kokboksbranschen där det i vart fall i Sverige kommer en ny kokbok om dagen! Vad kan finnas att tillägga där? För att inte tala om alla självhjälpsböcker från USA … ”Sju tips för ett bättre liv”, typ. Hur många tusentals sådana finns?

Lika men ändå inte lika. Nya infallsvinklar. Egna unika erfarenheter.  Nya uppdateringar. En läsargrupp gillar ena författaren bättre än den andra. Eller gillar alla lika bra, men vill ha bredd och lyssnar därför till så många som möjligt – inom samma ämne.  Nya läsare/lyssnare växer upp, som inte har läst eller hört talas om böcker som kom för några år sen.  Marknader fylls på och tappas av.

Vare sig man tycker det är bra eller inte att det finns fler inom samma genre som en själv, ser jag det nästan som ”ett måste” att informera sig om ens medspelare.   

Som föreläsare är det också lärorikt att se andra föreläsa. Gärna inom liknande ämnen, men även om det handlar om annat. Hur börjar dom? Hur står dom? Vilket röstläge? Vilken teknik?  Vad ”lyser”? Vad är mindre bra? Hur slutar dom? Hur håller dom tiden? Håller dom tiden?

Ulla-Lisa Thordén framförde sitt budskap med fakta, engagemang och humor. Som det proffs hon är.  Och fast jag själv vänt och vridit på detta ämne – om det svåra i att sätta pris och ta betalt – ur många vinklar och vrår fick jag – förstås! – ändå med mig mycket nytt.  Kom också på en hel del ytterligare som nog varken Ulla-Lisa eller jag skrivit och talat om så mycket. Behövs nog en ny bok om detta..:)

©Eva-Britt Hult
(Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan.)

(Driva Eget-dagen var anordnad av, bland andra, min entusiastiske tidigare TV-kollega Anders Andersson, som tillsammans med journalisten Camilla Björk driver och skriver i den matnyttiga tidningen som heter just Driva Eget. Läs mer och se Ulla-Lisa och fler från Driva Eget-dagen på  http://www.driva-eget.se/drivaegetdagen  och http://www.driva-eget.se/drivaegetdag-tv. )

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Comments are closed.