Stockholm. Sommartider. Jag går förbi två av mina närliggande favoritkaféer och läser att de har semesterstängt hela juli!

juli 12, 2013

Semesterstängt som serviceföretagare! Den ena är en uteservering vid havet. Jag läser skylten om och om igen. För mig är det fullständigt obegripligt. Semesterstängt. Hur tänker dom!?

Mitt promenadsällskap som bott längre i Stockholm än jag, säger att de två kaféägarna säkert vet vad de gör: stockholmare försvinner på sommaren. Det är ingen högsäsong för lite mer undanskymda kaféer.

Så är det kanske. Och det är säkert bra att även hårt arbetande serviceföretagare får lite semester. Men en hel månad! Hur vågar de tro att gästerna sen kommer tillbaka? Vad säger stamgästerna? Är de också borta en hel månad? Jag är det inte!

Jag tänker på mina föräldrar som på 1940-talet drev lunchrestaurangen Kungsörsbaren i Kungsör. De hade sina stamgäster. De hade öppet varje dag. Efter tre hårda arbetsår skulle de unna sig en semestervecka vid farmors sköna sommarställe vid ostkusten. En vecka.

När en av stamkunderna, en ensamboende man, som åt av mina föräldrars goda mat varje dag,  fick höra om detta blev han mycket upprörd och sa till dem på fullaste allvar: ”Ska ni vara borta en hel vecka! Hur har ni tänkt att jag ska överleva då, om jag får fråga? Utan mat!?”

De stängde sin bar ändå. Åkte bort en vecka. Men jag vet att de hade svårt att koppla av och inte tänka på sina kunder och sitt företag. Jag minns inte om de har berättat om den upprörde stamkunden fanns kvar när de kom tillbaka. Men det gjorde han säkert. Kungsörsbaren var det enda matstället på orten. På den tiden.

Nu är det andra tider. Nu kan en serviceföretagare ta en månad ledigt. Men det är också andra tider så tillvida att det finns flera ställen kvar, som inte stänger. Dit både stamkunder och andra presumtiva nya kunder kan söka sig – och stanna!

Från att alltid ha stått på mina föräldrars sida när de berättade historien om stamkunden som inte ens unnade dem en enda semestervecka på flera år, märker jag att jag lite bytt sida… Jag förstår mannen.     

Och jag har redan börjat kolla på andra trevliga kaféer i närtrakterna. Som är mer att lita på.   

©Eva-Britt Hult
(Inlägg om Företagande varvas med inlägg om Dans.
Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan.)

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Comments are closed.