Föra eller följa? Jag lär mig göra båda!

februari 2, 2013

Aldrig hade jag trott att jag skulle kunna dansa som förare i en pardans. Även om jag ofta har önskat att jag kunde.

Jag har tänkt att om jag skulle få leva om mitt liv eller om jag bara var lite yngre så skulle jag lära mig att dansa även som förare. Framför allt i kubansk salsa och argentinsk tango; två av mina favoritdanser.

Det skulle kännas så fritt, att enkelt kunna växla.

Med beundran har jag sett på de kvinnor som kan. De behöver aldrig tänka på om det är fler män eller kvinnor när de är på dans. De anpassar sig bara efter den aktuella danssituationen.

Ok, vissa, både män och kvinnor, har svårt att i pardans dansa med någon av samma kön, men de tror jag är i en minoritet. I vart fall bland oss som älskar dans och ser dans som en nödvändig del av livet.

För mig är det lika roligt att dansa med en kvinna som med en man. Huvudsaken är att det blir en dans. En scen. Ett möte. En glädje. Ett skapande. Ett samspel. Med lyhördhet och rytm.

Hittills har jag varit övertygad om att jag inte skulle klara att ”tänka om”. Det första högra baksteget i salsan – UNO (ett)! – har känts som för evigt cementerat i mina hjärnceller och i mitt högra ben.

Så fort jag hör en salsalåt rör sig högerbenet automatiskt bakåt.  

Men nu har jag gjort det! Mitt högra automatiska baksteg har under några timmar fått dirigeras om till ett vänster framsteg! Ett nytt UNO! Ett förar-UNO!

Allt under ledning av Peter Csaszti som länge arbetat med queersalsa och som helt enkelt inte accepterade att någon av oss som var med på den ruedadans han ledde i alla fall inte provar att byta steg och roll.  

Fortfarande har jag dock svårt att tro att jag skulle kunna utveckla förarrollen så som jag skulle ha gjort om jag vore yngre.

Men… vem vet?! Det omvända UNO-steget kanske bara var en början på en helt ny resa?

Tills vidare gläds jag över att det tills synes omöjliga visade sig vara möjligt.

Dansa!
© Eva-Britt Hult 
(Inlägg om Dans varvas med inlägg om Företagande.)

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Comments are closed.