Företagarkvinnor kliver framåt i Waxholm. Fascinerande.

november 4, 2012

Mitt bidrag i konferensen Nu kliver vi framåt 2012, i Waxholm, 15 november, är att ha workshops om vikten av Lönsamhet och Nätverk.

Fler föreläsare tar upp andra viktiga företags- och ledningsfrågor. Med på konferensen är också, bland andra, näringsministern Annie Lööf och landshövdingen i Stockholms län, Chris Heister. Läs mer om konferensen www.nukliverviframat2012.blogspot.se 

Jag kan inte låta bli att tycka att det är fascinerande att företagarkvinnor ständigt ska ”kliva framåt”.

Man frågar sig: När är vi framme? Eller: Varför är vi inte framme? Eller kanske är det meningen, som med det mesta i livet, att vi aldrig riktigt ska komma fram? Att det alltid går att ta ett steg till och utvecklas.Värre än att behöva kliva framåt skulle då vara att stå still – eller ännu värre: kliva bakåt!

Mycket har gjorts för att lyfta fram kvinnors företagande. Professorerna Carin Holmquist och Elisabeth Sundin, deras forskning och gemensamma bok Kvinnor som företagare, osynlighet, mångfald, anpassning som kom 1989 får räknas som pionjärarbete. Stora satsningar har sen dess lanserats från näringsdepartement, myndigheter och organisationer med flera. Många eldsjälar runt om i landet har också bidragit. I decennier. 

Men fortfarande, år 2012, kvarstår att det känns mer naturligt att ha en konferens som uppmanar företagande kvinnor att kliva framåt, än att ha konferenser där företagande män uppmanas att göra detsamma.

Och så länge det inte känns lika naturligt att ha samma konferensrubrik och innehåll för män som för kvinnor, måste man givetvis stanna upp och se vad detta beror på – för att sen kunna ta steg åt rätt håll.

Hur länge till kommer det att behövas en särskild fåra och satsning på kvinnors företagande? Kanske kommer vi svaret närmare efter allt intressant och matnyttigt som redovisats på Waxholms-konferensen. Det berättar jag mer om i mitt nästa företagsinlägg, efter eventet.

Nu ser jag fram emot både att delta och medverka. (Inte minst för att det alltid brukar bli roligare när det bara är kvinnor med. Mer skratt. Jag har en hypotes om varför det är så. Återkommer även om detta.)
     

©Eva-Britt Hult
(Inlägg om Företagande varvas med inlägg om Dans.)

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Comments are closed.