Följa musiken eller komma ihåg stegen?

november 4, 2012

Vad är viktigast i dansen?

Frågan blev aktuell när jag häromkvällen blev uppbjuden av en man som genast sa att han glömt alla steg han lärt sig. Både de vi just filat på under en intensiv kurstimme och de steg han tidigare lärt sig på andra kurser. I finsk tango.

Efter att ha sagt detta tog han ett stadigt tag om mig och förde i en dans med ett steg åt varje håll, som i en ”en-stegs-foxtrot”, lite vaggande. Och så tillade han: ”Jag tycker det blir för svårt att både lyssna till musiken, följa den OCH komma ihåg alla stegen! Då tycker jag det är viktigast att följa musiken och dansa i takt.”

Hans ord gjorde mig förundrad och överraskad. Jag hade ställt in mig på att få svepas med i finska långa tangosteg. Men min danskavaljer dansade/stegade verkligen i takt till musik som framfördes av en härlig två-mannaorkester som sjöng och spelade finska vemodiga melodier.

Ganska snabbt var jag beredd att hålla med honom. Hellre dansa/stega ”enkelt” i takt än kunna alla mer eller mindra avancerade steg men sen inte kunna hålla takten!

Denna dans gav mig en påminnelse om vad dans är i grunden för de flesta av oss som älskar att dansa: att röra sig till musik. Att INTE KUNNA LÅTA BLI att röra sig till musik!  Om det så ”bara” är att ta ett steg åt höger, ett åt vänster.

Samma kväll dansade jag även med både män och kvinnor som kunde stegen. OCH följde takten. Men det var mannen som inte kunde stegen men valde att dansa ändå, på sitt – fina och ärliga – vis, som var dansen jag minns bäst från den kvällen.
Dansa!
© Eva-Britt Hult�
(Inlägg om Dans varvas med inlägg om Företagande.)

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Comments are closed.