Danspaus i föreläsningen gör alla glada!

mars 13, 2012

Ja, så ser det ut. På senare tid har jag börjat lägga in en danspaus i mina olika föreläsningar och utbildningar. Jag kör en enkel glad salsalåt och några enkla salsasteg. I bästa fall kan det till och med bli en snurr.

Deltagandet är givetvis frivilligt men det fantastiska är att hittills har alla, både män och kvinnor, yngre och äldre, hängt med! Alla har rest sig och alla har sett jätteglada och  entusiastiska ut när vi tillsammans börjar följa musiken. Stämningen i den aktuella salen höjs 500 %. Det är magiskt.

Jag är glad och stolt över att jag vågade prova detta inslag. Det är inte helt givet att be sina åhörare/kursdeltagare att resa sig och röra sig till musik om ämnet till exempel är Konsten att ta betalt. Lite mer hänger dansen ihop med ämnet när vi pratar om hur man ska hålla som företagare, kunna bevara balansen och inte bli för stressad i sitt tuffa företagarliv.

En inspiratör i detta har varit Maj-Lis Hellenius, professor och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, som jag lyssnat på några gånger och som visat i forskning hur alldeles så små steg av regelbunden rörelse kan ha avgörande betydelse för vår hälsa och livslängd. Senast jag lyssnade på Maj-Lis Hellenius levde hon som hon lär. Hon gjorde en paus mitt i sin föreläsning och bad oss i publiken att resa oss och göra några enkla stretchrörelser till musik.

Det fick mig att dansa i hennes fotspår. Efter att ha testat det några gånger och sett alla glada och energifyllda ansikten och duktiga dansare så kommer jag att fortsätta.

I förra Dansinlägget skrev jag att det var dags att lägga vårens danspussel och att jag  skulle återkomma om hur det blev efter alla avvägningar hit och dit.

Såhär blev det: Salsa i ”Evighetsgruppen” i Örebro på måndagar. Omöjligt att avstå från. Utöver den tänkte jag den här terminen att jag inte skulle binda mig för fler kurser utan istället öppna för att kunna åka till närmaste dansställe och bugga eller slinka in på annan dans när jag är på annan ort.

Men. Så har det tyvärr inte blivit – än. Vårens arbetsschema i övrigt har varit för tight. Fast jag vet att det är precis så man inte får säga eller tänka: att det inte finns plats för det som ger extra energi och glädje och nödvändigt nytank och nytänk. Jag säger ju till mina kursdeltagare att sådana inslag ska finnas där lika självklart som kundkontakt, försäljning, fakturering och så vidare.

Och så lever jag inte riktigt som jag lär… Men lite gör jag nu det ändå. När jag lägger in dansen direkt i föreläsningen. Dels hittar jag en väg och tid för lite extra dans, dels tror jag att mina kursdeltagare bättre kommer att minnas det jag säger om rörelsens och glädjens betydelse i arbetet genom att de själva varit med och skrattande rört sig till glad musik. Och säkert märkt att även hjärncellerna piggnat till av detta.

Dansa!
© Eva-Britt Hult
(Inlägg om Dans varvas med inlägg om Företagande.)

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Comments are closed.