Dansa! Svenska ringdanser, lika de kubanska.

december 22, 2011

När jag snurrar runt i Räven raskar över isen,  gråter som Grin-Olle, niger ”som flickorna” eller visar hur jag spelar ”basfiol och flöjt”, inser jag plötsligt att det här är ju precis som i den kubanska ruedan, min älsklingsdans som jag skrev om i förra dansinlägget! (Även om förstås musiken är helt olik.)

I en dansring tillsammans tar man en vardagsbild som alla känner igen och gör en dansstur av det! I Räven raskar över isen finns hur mycket utrymme som helst för att låta sig inspireras och hitta på fler och fler turer. Det blir skratt och igenkännande och alla-kan-vara-med- effekten, precis som i den kubanska ruedan.  

Kanske finns det liknande ringdanser runt om i världen och i andra kulturer? Så borde det vara. Det får jag forska vidare på. Tillsvidare nöjer jag mig med att njuta av de svenska ringdanserna, ta alla tillfällen i akt till dans, dansgemenskap och dansglädje. Stora som små:  Skynda på, skynda på – för nu ska karusellen gå!

God Jul och Gott Nytt År!
Dansa!
© Eva-Britt Hult 
(Inlägg om Dans varvas med inlägg om Företagande.)

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Comments are closed.