Mormor Ellen, 11-barnsmamman och företagerskan. Expert på stresshantering.

oktober 24, 2011

Organisation, struktur och vila. Och att göra ”något annat”. Jag sitter och förbereder en föreläsning om hur företagare ska tänka kring stress och hållbarhet. Jag ser min mormor Ellen framför mig. Tillsammans med sin man, min morfar Oscar, drev Ellen handelsbod i början av förra seklet.

Min mamma och mina mostrar har beskrivit hur bra de tyckte det var att mormor hade organiserat vardagslivet i ett rullande 3-dagars schema: Dag 1 skulle man hjälpa till att ta hand om sina småsyskon. Dag 2 skulle man hjälpa till i köket. Dag 3 fick man vila. En moster berättade hur extra roligt det var att på sin lediga dag kunna köra lite med de syskon som hade ”kökstjänst”. Bara lämna sin urdruckna kopp på bordet för en syster att hämta och diska.

Som företagsrådgivare ger jag högsta betyg för mormors lösning att förenkla tillvaron och få mer tid för affär och kunder. Affären låg i samma hus som familjen bodde.

Men även om mormor förenklade vardagen med schema var det förstås tuffa arbetsveckor för både mormor och morfar. Nya barn såg också ständigt dagens ljus – där mormor inte helt kunde lämna skötseln till de större barnen. Det skulle ammas och tvättas och bytas blöjor – och tvättas barn också! Även där organiserade mormor, som många andra på den tiden. Hon värmde vatten på vedspisen. Hällde det varma vattnet i en liten badbalja som stod på köksgolvet. Lät barnen bada en efter en och till sist använde hon det ljumma badvattnet för tvätt av kläder och tygblöjor.

Och morfar skulle köpa varor till affären, åka på handelsresor, ta hand om kunder och även annat i hemmet.

Så även om det fanns en god vardagsorganisation kunde det säkert många gånger vara svårt att ”få ihop det”. Livspusslet, som vi benämner det nu.

Förutom hjälp från de större barnen fanns ytterligare några bitar som bidrog till att pusslet klarades så bra som det verkar ha gjort.

Där fanns tron och den heliga vilodagen, söndagen, då INGET ”onödigt” och världsligt arbete fick göras annat än att laga mat och gå till gudstjänsten eller sitta i vardagsrummet, ”salen” och läsa i bibeln eller sjunga och spela andliga sånger (mormor spelade gitarr).

Jag är inte troende som mormor och morfar. Däremot tror jag på deras upplägg för att få ihop företag och annat liv. Organisation och struktur. Vila och att regelbundet göra ”något annat” än att driva företaget framåt, hur roligt det än kan vara.

Mormor Ellen har en självklar plats i rummet när jag möter dagens företagare och talar om Stresshantering och att hålla långsiktigt som företagare.

© Eva-Britt Hult (citera gärna men ange källan)

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Comments are closed.