100 kronor är aldrig bara 100 kronor. Tredjedelsregeln gör en 100-lapp 3 gånger mer värd eller 3 gånger mindre värd.

augusti 26, 2011

Som småföretagare gillar jag inte den svarta marknaden. Som småföretagare vet jag skillnaden mellan:
– 100 kronor som är svarta pengar utan kvitto, direkt i handen
– 100 kronor som är vita pengar med kvitto, där den som säljer ska betala skatt och avgifter

När jag har en 100-lapp i min hand, har jag behövt dra in 3 gånger så mycket pengar i min tur. För varje 300 kronor som jag kan fakturera går, i genomsnitt, 2/3-delar bort till skatt och avgifter, och andra omkostnader.

Då är det enkelt att förstå att jag i min tur inte vill betala 100 kronor svart, utan kvitto, till någon som säljer och inte gör rätt för sig genom att den inte betalar sina 2/3-delar i skatt, avgifter och annat. Om jag betalar 100 kronor svart ser jag det som att jag egentligen betalar 300 kronor, för det är vad den som säljer egentligen skulle behöva dra in för att få 100 kronor i handen. Och det är vad jag har behövt dra in för att få denna summa kvar. (Jag tar här inte med frågan om moms och olika momssatser.)

Begreppet ”tredjedelsregeln” myntade min tidigare kollega Liv Ohlson och jag för många år sedan. Sedan dess har jag skrivit om den i flera av mina företagsböcker och lyft fram den i ett otal utbildningar. Regeln är en bra tumregel för dig som småföretagare. För ett schysst och långsiktigt bärande företagare bör du ha in 3 gånger så mycket pengar som du vill ”ha i handen”.  För min egen del stärker också insikten om tredjedelsregeln min ovilja att handla svart.

Men OM jag någon gång handlar eller ”måste” handla svart – därför att det är enda vägen att handla av personen i fråga – då vill jag definitivt betala mindre än om det hela skulle ha sålts vitt, helst 3 gånger mindre, för det är det egentliga priset. I vart fall vill jag att den som får min svarta 100-lapp ska vara medveten om att den egentligen är 3 gånger så mycket värd… Och inte slå sig för bröstet med att vara billig, till skillnad från dem som tar 3 gånger mer, men ger kvitto.

Svårt att hänga med? Håll utkik efter mina fortsatta Företagsbloggar. Jag kommer att återkomma till denna fråga och vrida och vända på den från flera olika håll. Det är en viktig nu- och framtidsfråga. Ska världen räddas av småföretagare måste svarta och vita pengar och konsekvenserna av synen på 100-lapppars egentliga värde lyftas fram ännu mycket mer.

© Eva-Britt Hult (citera gärna men ange källan)

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

One Response to 100 kronor är aldrig bara 100 kronor. Tredjedelsregeln gör en 100-lapp 3 gånger mer värd eller 3 gånger mindre värd.

  1. Bra E-B, det här skulle behöva belysas mycket. Men tyvärr orkar inte folk sätta sig in i hur det förhåller sig.

    Likaså tycks det stora flertalet människor tro att bara för att man har ett företag registrerat så kan man ”dra av allt på firman” vilket också är en stor villfarelse. Dessutom verkar man inte förstå att om det nu skulle vara så att det går att dra av så ska det finnas utrymme för denna utgift i budgeten och inte minst ska pengarna också finnas i kistbotten. Ingen magisk kopieringsmaskin som kan duplicera här inte.

    Hälsningar Yvon
    Dansshopen AB