Se 84-åriga blinda Carmen dansa i Swinging Doll

juni 11, 2011

Välkommen till nya bloggen om livet utanför företagandet: om Dans!

Dans till glädje
För mig är dans glädje. Och en nödvändig del av ett gott liv. Jag har svårt att tänka mig ett liv utan dans.  Ju äldre jag blir, ju mer dansar jag.  Och ju bättre blir jag, hoppas jag.  Mest och helst dansar jag kubansk salsa och svensk bugg. Då och då dansar jag argentinsk tango och även andra danser.

I min dansblogg kommer jag att berätta om olika danser, danstillfällen, kurser, dansresor, dansträning hemma, manligt och kvinnligt och jämställt, vad som gör en danskavaljer bra och vilka skor som passar bäst, varför jag bara vill dansa i kjol och vad dansen och samspelet i dansen lär mig om både mig själv och andra och att dansen till och med är bra för min utveckling som företagare!

Inspiration av 84 åriga blinda Carmen som dansade i Swinging Doll
Som första inlägg i min dansblogg la jag nyligen in en text om 84-åriga blinda dansande Carmen och en länk till den fantastiska dokumentären om henne, Swinging Doll, som gick att se på SVTPlay t o m 27 juni. Många läsare tog mitt tips på allvar och har hört av sig och tackat efter att ha blivit lika inspirerade som jag blev. Tyvärr går det inte längre att se filmen, men om den sänds igen ska jag påminna ännu en gång.

Själv såg jag programmet tre gånger och fick massor av ny dansenergi. Det visades första gången på Kunskapskanalen kvällen lördagen 28 maj 2011. Tidigare denna dag hade jag tillsammans med en tangokavaljer deltagit i en danskurs  i Tangovals, anordnad av Tango Rio Negro, förening för argentinsk tango i Örebro. Tre intensiva pass, på sammanlagt nästan 5 timmar.  På kvällen skulle det sen fortsätta dansas i en s k Milonga. Men jag var för trött att gå på festen. Dans ger för det mesta energi.  Men många timmars tangolektioner i ett svep kan också ta energi.  Jag la mig på soffan och zappade in min favoritkanal, Kunskapskanalen, och där uppenbarar sig plötsligt den mest underbara dam, 84 år gammal, blind sen 37-årsåldern på grund av en felmedicinering. Tidigare var hon trapetskonstnär och kallades Swinging Doll, därav namnet på TV-programmet.

Denna dam, Carmen, boendes i staden i Sitges, vid havet, i Katalonien i Spanien (några mil söder om Barcelona), strör ur sig klokheter om liv och död och dans.  Hon håller sig alert genom att bada kallt i havet, träna mycket (armhävningar på stranden) dricka kaffe varje dag på pensionärsklubben och – dansa.

Så vill jag också ha det vid 84 års ålder. Förutom att kaffet gärna kan intas ihop med familj, vänner eller andra (och kanske kan man hoppa över armhävningarna). Men hav och dans därtill: vad kan man mer begära?

Carmen är blind, men det hindrar inte att hon går i sina höga klackar och färgstarka kläder. Det vackra ljusa håret klipper hon själv. Hon säger:
– Den dag jag inte vill bära vågade kläder så jag inte syns, kan de sätta mig på hem.

Carmen bor ensam men känner sig inte ensam.
– Jag har ju mig själv.

Nu visar det sig att Carmen ändå har en manlig god vän som då och då gör henne sällskap och dessutom är en duktig och omtänksam danskavaljer!  Bilden av Carmen och hennes, möjligen några år yngre, kavaljer som övar hemma inför en uppvisning i tango, på ”klubben” vill jag aldrig glömma.

Inte heller vill jag släppa bilderna som kommer därefter: de fantastiska dansscenerna när alla de äldre på klubben gemensamt dansar ”Prärievargen” och ”Geten” till latinska rytmer. Här finns mycket att lära och inspireras av för den svenska äldrevården.

Efter ett avsnitt där Carmen hälsar på sina barn och barnbarn som arbetar som clowner på cirkus och där Carmen sitter och gråter när sonsonen spelar cirkusmelodin alla kategorier – Oh mein papa – (jag grät med Carmen varje gång jag såg det) och Carmen än en gång upprepat livets väsentligheter:
– Att dricka kaffe varje dag på klubben
– Gå till havet vid bra väder
– Och dansa, för livet är kort

så kommer avslutningen:
Där dansar Carmen i urringad vacker klänning, med bara armar (armhävningarna  ger utdelning)  och hennes underbare tangokavaljer. De gör en uppvisning för kamraterna på pensionärsklubben. Den scenen skulle jag vilja att alla fick en ny möjlighet att se. Alla som älskar att dansa. Alla som funderar på att börja dansa eller vill dansa mer.  Alla om vill dansa länge länge. Alla unga som tror att ni håller på att bli för gamla för dans (er möter jag ständigt). Och alla äldre som vet att dansen bidrar till ett ungt sinne och livskvalitet.

Med den framtisbilden på näthinnan har jag minst 20 dansade år kvar. Dock inser jag som Carmen att gäller att ligga i, vara i gång och ge sig hän.

Med vänlig hälsning
Eva-Britt Hult

Posted in Blogg poster. Bookmark the permalink.

Comments are closed.