Program för temahelg för Kvinnor 60+ – i Stockholm 26-27 nov 2016!

mars 21, 2016

Bok Tredje steget EB oE vid Hjorthagen

Välkomna till en helg i möjligheternas tecken! Liksom vid tidigare temadagar tar vi avstamp från boken Tredje Steget av Elisabeth Solin. Vi kommer att
– ta del av miniföreläsningar
– samtala i grupp
– ha minipass i rörelse och avspänning
– få tid till egen reflektion

Exempel på teman: Vem är jag utan min yrkesidentitet? Kan jag, vill jag startat en ny karriär? Som företagare eller volontär? Vad ska jag annars göra? Hur förbättrar jag min hälsa? Vad gör jag med min ensamhet? Tvåsamhet? Kan jag nätdejta? Hur lättar jag min packning? Vart vill jag vara på väg?

Elisabeth Solin www.solin.se och jag leder temadagarna. Medverkar i år gör även fysioterapeut Gudrun Khemiri, som leder minipass i rörelse och avspänning, se www.andasut.se

Några citat från tidigare kursdeltagare: ”Lindrat framtidsoro och fått hopp och konkreta planer för de närmaste åren.”  ”Fina kontakter, diskussioner och glada skratt.” ”Fått bra fokus på mig själv och framtida mål.” ”Att möta andra med samma tankar.” ”Elisabeth och Eva-Britt – bra förebilder för seniorkvinnor i karriären, med distans till sig själva.” ”Att snabbt kunna utveckla bra relationer med människor man inte kände från början.”

Boken Tredje steget kommer att ingå.

För mer inf om temahelgen och anmälan se www.folkkulturcentrum.se Aktuella kurser – Tankar i tredje steget.
För fler frågor nås vi också på tel. Eva-Britt Hult 070-766 37 82 och Elisabeth Solin 070 827 27 08.

Begränsat antal deltagande. Senaste anmälningsdag 14 november 2016.
Välkomna!

 

Mjölkbaren i mitt hjärta. Första snabbmatstället. Fortsatt skriv i Företagshistoria.

mars 20, 2016

Att vara född rakt in i en nystartad mjölkbar har givetvis påverkat min känsla för småföretag generellt och för mjölkbarer och andra små matställen speciellt. Mjölkbarer i sin första form finns inte idag, men de banade väg för de många – och stora – snabbmatställen som finns nu . Om mjölkbaren som fenomen har jag fortsatt mitt skriv i tidningen Företagshistoria med en artikel med rubriken ”Den effektiva människans måltidsställe.” Finns att läsa på http://naringslivshistoria.se/bizstories-nyheter/naringslivshistoria/den-effektiva-manniskans-matstalle/

 

 

 

Företagshistoria i köket – och skriver om i tidning.

mars 20, 2016

Full av framtidstankar är jag i mitt hemmakök omgiven av företagshistoria. Nu har jag börjat skriva om den också. Bland annat i den utmärkta tidningen som heter just: Företagshistoria! (www.foretagshistoria.se). Ett inlägg under hösten 2015 blev en krönika som utgick just från mitt kök och den stora tavla med brunt tyg där någon i min familj för länge sen tryckt in bokstäver för en dags eller veckas konditorimeny.

Tavlan har levt ett långt liv, först på en s k ”mjölkbar” i Kungsör, ”Kungsörsbaren”, som mina föräldrar startade på 1940-talet. Tavlan fick sen följa med till Konditori Rasta i Örebro, som vi övertog och drev under merparten av 1950-talet.

När jag ser på tavlan ser jag också bilden av min pappa när han gjorde fina smörgåsar för konditoriets självservering som sen skulle säljas för 70 öre (de tunna). Men jag ser också hur pappa och jag tillsammans trycker in bokstäverna för menyn och hur jag därmed lärde mig läsa tidigt och tidigt kunde bilda egna ord för att kunna berätta, i både tal och skrift.

I decembernumret av Företagshistoria hade jag sen med en artikel som mer lyfte fram Mjölkbaren som fenomen: ”Den effektiva människans måltidsställe” och i första numret av Företagshistoria 2016 (i mars) har jag skrivit om min egna mer omfattande företagshistoria som sträcker sig flera generationer både bakåt och framåt. Återkommer om med mer information om dessa artiklar.

Bakåt och framåt. Precis så. Båda perspektiven är alltid lika viktiga.

Vår temavecka i Las Palmas om Tredje steget i livet blev en succé!

januari 25, 2015

Så vi planerar för ny vecka i nov 2015. Vi har redan flera anmälda, och då antalet deltagare är begränsat (max 12), gäller det att hänga på om du är intresserad! Vi, Elisabeth Solin och jag,  återkommer med mer information under våren. Men kontakta oss gärna redan nu om du har frågor kring veckan – för din egen eller en god väns räkning.

Temaveckan är för kvinnor 60+ som vill utforska sina tankar, känslor och drömmar inför ett nytt skede i livet. Miljön som inramning är an av världens vackraste stränder, Las Canteras, vid storstaden Las Palmas på ön Gran Canaria.

Temat Tredje steget bygger på Elisabeths bok med samma namn. I den boken är en rad experter och privatpersoner intervjuade om det mesta. Här finns allt från forskarfakta om vad som händer oss i tredje åldern till en rad inspirerande livsöden om olika vägar och val.

Själv är jag intervjuad  både som privatperson och expert. Som privatperson delar jag med mig av några milstolpar i livet och tankar om den tid som är nu. Som expert informerar jag om småföretagarlivet vid 60+. Avveckling eller nystart?

Under temaveckan tar vi avstamp från boken, med aktuella tillägg, och du som deltagare får
– samtala i grupp om frågor som angår dig, och lyssna på andra – under ledning
– ta del av miniföreläsningar i ämnen som gruppen väljer
– få tid till egen reflektion, kanske när du strosar vid den långa stranden, och hör Atlantens vågor slå

Mer information kommer att finnas framöver på våra respektive hemsidor www.life-tech.se och www.solin.se , men du är också Välkommen att ta kontakt via mejl eller telefon. Aktuella kontaktuppgifter finns på våra hemsidor.

C Eva-Britt Hult
(Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan)

Val 2014. Ännu ett val där ingen talar om Soloföretagen

september 4, 2014

Valet 2014 är ännu ett val där ingen talar om Soloföretagen, företagen utan anställda, Sveriges (och världens!) vanligaste företag. Annat än som presumtiva arbetsgivare som kan anställa andra!

Men de flesta av oss Soloföretagare vill inte anställa. Vi drar oss för att bli arbetsgivare och chefer över andra. De flesta av oss har valt att bli Soloföretagare, frilansare eller /slasher/ eller vad vi nu är och vill kalla oss, för att vi vill vara mer fria, förverkliga en dröm, satsa på speciell idé, kunna arbeta hemifrån eller vara platsoberoende. Eller kanske ”bara” för att vi varit ”tvungna” att registrera ett företag för att, tillfälligt eller permanent, få uppdrag för en kund som vill ha det avtalat så.

För oss hundratusentals Soloföretagare i Sverige (miljontals i världen) finns många alternativa vägar att samarbeta och växa. Vi köper tjänster av varandra där det behövs. Vi håller många hjul i gång. Vi skapar arbeten för oss själva och många runt oss. Även om vi inte anställer.

I valtider 2014 påminns jag plötsligt om en av mina gamla debattartiklar om Soloföretag (Ensamföretag, sa vi då): ”Sluta tjata om att vi ska anställa!”, publicerad i Dagens Industri, 4/2-95. Här är slutorden då. Tyvärr lika aktuella idag. Jag skrev:

”Sluta att lägga budgetpropositioner där det inte finns tillstymmelse till att vilja anpassa arbetsmarknadens och näringslivets regler, förordningar, attityder, utbildningsstöd, bidrag, sjukkasseregler, a-kasse-regler, redovisningssystem, företagarutbildningar mm till landets vanligaste företagare.

Vi är faktiskt runt en halv miljon människor/väljare som skapat sysselsättning för – minst – lika många. Och vi tillhör framtiden för den som vill se det.”

Ja, det var då det. Inte trodde jag väl att vi nästan 20 år senare ännu inte nått den framtiden.

Men min dröm kvarstår. Och den politiker som i valspurtens sista dagar börjar benämna och hylla landets vanligaste företagare, Soloföretagaren, får min röst. Vem nappar?

(Artikeln från Dagens Industri finns inskannad i sin helhet, på hemsidan under fliken Böcker/Debattartiklar mm Sluta tjata om att vi ska anställa )

©Eva-Britt Hult
(Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan.)

 

Lyckad föreläsning på Stadsbiblioteket i vårliga Lund!

mars 31, 2014

Härligt gensvar från stor publik. Skön känsla att kunna ösa ur snart 30 års erfarenhet av företagsfrågor. Om att Starta eget – och sen då? Hur räknar man ut pris och tar betalt? Vad ska man mer tänka på för att det ska gå runt och man ska kunna utveckla sitt företag? Det finns många knep som står sig och som inte kostar något att ha med sig i dagligt företagarliv, men kan kosta mycket att INTE ha med sig!

Många bibliotek är aktiva och lyfter fram småföretagsfrågor. Lunds bibliotek är ett av dem. Bibliotekarien Gitt Ossler var här den pådrivande och hade fixat så bra. Kände mig extra välkommen då bordet innanför entrén var fyllt av vårkataloger där jag syntes på framsidan tillsammans med storheter som Karen Blixen, Britt G Hallqvist, Katarina Mazetti m fl! Bara sola sig och ta emot. Jag kommer gärna till fler bibliotek!

Länk till programmet här!

 

©Eva-Britt Hult
(Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan.)

 

Välkommen till En plats i solen, november 2014! Tema: Tredje steget. De viktiga åren efter 60

januari 10, 2014

Kommer du med? Tipsa mamma eller väninna? Här kan du som är kvinna 60+ utforska dina tankar, känslor och drömmar. Vid en av världens vackraste stränder: Las Canteras vid storstaden Las Palmas på Gran Canaria. 24-28 november.

Vi som arrangerar denna temavecka för kvinnor 60+ är min kollega, författaren, beteendevetaren och ledarskapcoachen Elisabeth Solin och jag, Eva-Britt Hult.

Temat Tredje steget bygger på Elisabeths bok med samma namn. I den boken är en rad experter och privatpersoner intervjuade om det mesta. Här finns tydliga forskarfakta om vad som händer med oss i tredje åldern liksom en rad inspirerande livsöden om olika vägar och val.

Själv är jag intervjuad både som expert och privatperson. Som expert informerar jag om småföretagarlivet vid 60+. Avveckling eller nystart? Som privatperson delar jag med mig av några milstolpar och hållhakar i livet och tankar om den tid som är – nu.

Under temaveckan tar vi avstamp från boken, med aktuella tillägg, och du som deltagare får

– samtala i grupp om frågor som angår dig, och lyssna på andra – under ledning

– ta del av miniföreläsningar i ämnen som gruppen väljer

– få tid till egen reflektion, kanske när du strosar vid den långa stranden och hör Atlantens vågor slå
Kostnad: 5 900 kr

Resa och hotellrum ordnar du enkelt själv. Det finns otaliga hotell utmed och nära stranden. Bland annat Norwegian flyger till Las Palmas. Själva kursen kommer att vara vid Hotell Exe som ligger med utsikt över den tre kilometer långa Las Canteras-stranden. Bergen omkring. Havet och horisonten.

Vi återkommer med mer information på våra respektive hemsidor, Facebook mm, http://www.life-tech.se och http://www.solin.se .

©Eva-Britt Hult
(Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan.)

 

November. 2014 års almanacka. Lägga in bokningar. Utveckla.

november 21, 2013

Planera. Tid att se framåt. Och bakåt. För att sen se framåt igen! Ta nya tag. Jag sitter med almanackan för år 2014 och har börjat lägga in några bokningar för våren. Väldigt roligt. November passar bra för sådant arbete.  November passar också bra för att göra en avstämning av hur året har varit, vad som var bra och vad som kan utvecklas till nästa år.

Jag inser att vår bok ”Konsten att öka lönsamheten” är ett perfekt verktyg för en genomgång av sitt företagarår och för sikte framåt! I tolv kapitel betar vi av det mesta. Affärsplan, Kunder, Sälj, Prissättning, Nätverk och Stresshantering …  Allt finns med. (Boken kan köpas från Tillväxtverket eller laddas ner därifrån kostnadsfritt.)

Så varför gå över bron efter vatten? Jag slår ihop almanackan, hämtar boken i bokhyllan och packar ner den i resväskan. Snart ska jag åka på utbildningsresa där jag tillsammans med andra företagare ska syna nuläge och framtidsplaner.

Jag vet att jag kommer hem med ny energi och nya planer. Påfyllnad inför 2014. Så spännande.

©Eva-Britt Hult
(Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan.)

Fixa ett loppis! Bästa snabbskolan för köp och sälj, känslor och pengar, kundservice och kundnytta.

oktober 10, 2013

Allt evigt viktiga områden för alla företagare.

Det kan jag poängtera då jag i helgen stått vid ett loppisbord med bland andra min 10-åriga dotterdotter och andra loppisentusiaster.

Under det stora flytt-frakt-sortera-släng-skänka-sälja-förvara-året som fortfarande snurrar på, har jag medvetet lagt presumtiva loppisgrejer i en ”särskild hög för sig” för att med några loppis sätta sista punkt för sakhanteringen. Och samtidigt utsätta mig för den tumlare av lärande som en dag vid ett loppisbord kan ge.

Fast pris eller ”öppet pris”? Förhandlings-/prutbart? Ett under-det-här-säljer-jag-inte-pris? (Vad gör jag istället? Släpar hem det igen, slänger, skänker hellre till någon annan?)

Fast pris. Det har sina fördelar att ha en låda med det som kostar 5 kronor, en låda med det för 10 kronor och en för det lite dyrare. Sorterat och klart. Tydligt för kunderna.

Sen får man vara beredd på att minst hälften av dem som går på loppis vill pruta. Men med fasta priser är det ändå lättare säga: ”Nej, under fem kronor går jag inte.” Möjligen kan man till exempel sälja tre saker för 10 kronor. Vid helgens loppis hade jag inte hunnit prismärka men ändå bestämt att ha ”billig” loppis. Allt skulle kosta 5 eller 10 kronor men jag skulle också sätta pris ”utifrån situationen”. Göra ett snabbt överslag om kundens intresse, behov och – trevlighet!. Känna efter om det skulle kosta mer eller mindre.

Den här gången hade jag också bestämt innan att jag skulle ge mina intäkter helt till välgörande ändamål, och när jag sa det så betalade folk gärna det högre priset, 10 kronor.

(Det välgörande ändamålet jag valde var ”Intacts vänner” – en politiskt och religlöst obunden förening som stöder utsatta barn och familjer i de lägsta kasterna i Indien och inte minst flickor i utbildning, läs mer på http://www.intactsvanner.com )

Allt flöt på bra. Jag blev av med tre fjärdedelar av det jag hade med mig. Fick ihop drygt 500 kronor. (Som sagt det var ett lågprisloppis där det var viktigare att bli av med saker och gå i påminnande köp-sälj-skola samtidigt som jag kunde göra något gott för andra.)

Förutom att det var väldigt roligt att möta alla köpare och andra loppissäljare lärde jag:

1. Min 10-åriga dotterdotter är bättre säljare än jag. (Hon har erfarenhet av köp och sälj från tidig ålder då hon hängt med – och assisterat – sin mor på hantverksmarknader.)

2. Jag blir mer glad åt att rätt sak kommer till rätt person än att jag får ”rätt” pris. Ofta skulle hellre GE bort det – om det är till rätt person – än sälja.

3. Prutar inte kunden, kan jag göra det ÅT kunden! Fast det är jag som är säljaren…

4. Jag vill nästan inte sälja alls om jag ser att dessa fina saker som ofta har en lång fin historia, ska komma till någon som jag ser inte uppskattar dem som de är värda, och då menar jag inte bara värda prismässigt. DÅ kan jag plötsligt höja priset så att det nästan blir oskäligt högt! Köper ändå den person jag inte vill ska köpa och ta hand om en kär bra sak, har jag i vart fall fått in mer pengar än jag tänkt och jag, och eventuell bordskompis  kan belöna oss med något extra!

5. Går intäkterna till någon annan (välgörenhet) har jag lättare att sälja.

6. Efteråt ångrade jag att jag inte satte lite högre priser så att flickorna i Indien kunde fått större tillskott. Men jag har tydligen svårt med högre priser. (Inte alltid. Se ovan.)

7. Jag har än en gång fått bekräftat att fast jag skrivit ett antal böcker om Prissättning och Konsten att ta betalt, varit frilans mer eller mindre i 25 år, och därför behövt prissätta och sälja allt mitt arbete själv (i samspel med kunder förstås) och fortfarande har uppskattade utbildningar och rådgivning i ämnet – så har jag problem med detta!

Vilket stärker min kära vän och kollega Liv Ohlsons – salig i åminnelse – tes; att folk ofta jobbar med de det har problem med, en frågeställning de behöver tampas med. I mitt fall är detta mycket tydligt. Men jag inbillar mig att jag på ett vis samtidigt är mer trovärdig i mitt arbete om Köp och Sälj – än de som ”bara” säger att det ”bara” är att ”Sälja på!”.

Om några veckor ska jag vara med på en ny loppis. Har tänkt att det skulle bli sammanlagt tre i höst. Nästa gång ska jag verkligen testa att sätta högre priser och inte pruta lika lätt. Göra som min dotterdotter. Ingen kunde pruta på hennes fasta pris på 10 kronor per utläst bra barnbok. Ändå fick hon sålt. Mer än hon drömt om. Kanske dags att anställa henne? Mot provision.

©Eva-Britt Hult
(Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan.)

 

Om att lära av andra. Inte minst av dem som gör nästan samma sak som en själv! Fast ändå inte. Förstås!

september 23, 2013

Nyligen var jag på Driva Eget-dagen i Stockholm där lyckosamma föreläsare/företagare avlöste varandra. Själv var jag mest intresserad att lyssna på Ulla-Lisa Thordén som skrivit en bok med nästan samma titel som en av mina böcker har: Sälj dig själv och ta betalt! (Min heter Konsten att ta betalt, få betalt och betala.)

Ulla-Lisa och jag stötte ihop innan hennes framträdande. Hon sa så klokt och positivt: ”Vad bra att vi är fler som skriver om detta –  hur man ska sälja och ta betalt. Ju fler desto bättre! Ämnet är evigt och tål att upprepas hur mycket som helst – och från olika håll!”.  

Det är inte alla som ser det så. Jag har absolut inte alltid sett det så!  En gång i tiden blev jag mest irriterad om någon skrivit om samma saker som jag själv eller var på väg att göra det: Varför skulle de göra det? Fanns det verkligen något mer (av intresse) att tillägga? Jag hade väl sagt allt? Eller? J

Som tur är blir man klokare med åren. Man kan också lära av kokboksbranschen där det i vart fall i Sverige kommer en ny kokbok om dagen! Vad kan finnas att tillägga där? För att inte tala om alla självhjälpsböcker från USA … ”Sju tips för ett bättre liv”, typ. Hur många tusentals sådana finns?

Lika men ändå inte lika. Nya infallsvinklar. Egna unika erfarenheter.  Nya uppdateringar. En läsargrupp gillar ena författaren bättre än den andra. Eller gillar alla lika bra, men vill ha bredd och lyssnar därför till så många som möjligt – inom samma ämne.  Nya läsare/lyssnare växer upp, som inte har läst eller hört talas om böcker som kom för några år sen.  Marknader fylls på och tappas av.

Vare sig man tycker det är bra eller inte att det finns fler inom samma genre som en själv, ser jag det nästan som ”ett måste” att informera sig om ens medspelare.   

Som föreläsare är det också lärorikt att se andra föreläsa. Gärna inom liknande ämnen, men även om det handlar om annat. Hur börjar dom? Hur står dom? Vilket röstläge? Vilken teknik?  Vad ”lyser”? Vad är mindre bra? Hur slutar dom? Hur håller dom tiden? Håller dom tiden?

Ulla-Lisa Thordén framförde sitt budskap med fakta, engagemang och humor. Som det proffs hon är.  Och fast jag själv vänt och vridit på detta ämne – om det svåra i att sätta pris och ta betalt – ur många vinklar och vrår fick jag – förstås! – ändå med mig mycket nytt.  Kom också på en hel del ytterligare som nog varken Ulla-Lisa eller jag skrivit och talat om så mycket. Behövs nog en ny bok om detta..:)

©Eva-Britt Hult
(Alla tidigare inlägg finns samlade under fliken Blogg på Startsidan.)

(Driva Eget-dagen var anordnad av, bland andra, min entusiastiske tidigare TV-kollega Anders Andersson, som tillsammans med journalisten Camilla Björk driver och skriver i den matnyttiga tidningen som heter just Driva Eget. Läs mer och se Ulla-Lisa och fler från Driva Eget-dagen på  http://www.driva-eget.se/drivaegetdagen  och http://www.driva-eget.se/drivaegetdag-tv. )